Fullenwider Home

Fullenwider Home

Fullenwider Home was built in spring of 2022 and was constructed on an infill lot in the heart of Bellingham. The home features a 562 sf certified Accessory Dwelling Unit (ADU) above the 531 sf garage and 1,280 sf of main living space. 

In juxtaposition with the colorful exterior, the interior of the home remains simplified, highlighting the white paint and natural wood tones. Throughout the home, the extensive daylight lights the warm wooden floor, trim and exposed beams, inviting its guests to stay and relax. 

The first floor of Fullenwider Home is designed for aging-in-place with the main living space, a bedroom, zero-threshold shower, washer and dryer, accessible entries and more. The second floor currently holds the ADU and a bedroom, bathroom plus a spacious recreation room in the main living residence. However, the second floor was designed for future renovation where the recreation room can be walled off to create a second bedroom and a third bedroom can be added where the current cut out to the first floor is. In the spacious ADU, the main living room was built to have lots of wall space to maximize usability of the room. It also features a compact chef’s kitchen with full dishwasher, fridge and range.

 In addition to all this home already has to offer, the garage should not be overlooked. It was built inside the heated envelope of the house, which means it offers more than just a spot to park a car. It can double as a flex space, which are becoming increasingly popular for running a small business, using as a shop or art studio, or even a home gym. Likewise, the covered patio area just outside the kitchen and living room adds valuable living space for a low cost and helps connect the homeowner’s to their community while maintaining some privacy.

As with all our homes, Fullenwider Home was designed and built using the TC standard envelope and mechanical systems creating a Net-Zero home. On the Southern roof is an 8.6kW photovoltaic array, powering the house and an electric vehicle. Harvesting passive solar, the majority of the glazing is installed on the southern exposure of the home. The driveway was also poured with permeable concrete allowing the stormwater to infiltrate back onto the lot.

As Bellingham continues to grow, infill lots and lot efficiency are becoming increasingly important for affordability, availability and to decrease urban sprawl. Fullenwider Home manages to do just this. ADU’s create additional dwellings within the city for those who choose to rent or cannot purchase a home. They also help homeowner’s offset their own mortgages, making owning a home more realistic for some.

Lake Samish Lookout

Lake Samish Lookout

We could not have asked for a more perfect site to build on than Lake Samish Lookout. Besides the striking views all around, the lot is mostly flat and already came with utilities stubbed on site. There were also no trees harmed in the building of this home. In all, the lot created a very cost-effective build which made all parties happy!

Lake Samish Lookout was designed to use space efficiently and effectively while optimizing the stunning easterly views of Lake Samish and natural southern lighting. The house includes 3 bedrooms, 2.5 bathrooms and an upside-down layout with a spacious, open kitchen, dining and living room on the second floor looking over the lake and surrounding forest. From the second floor living space, you can effortlessly access the 240 sqft deck for the full panoramic views. Whether it be outdoor cooking and dining, lounging, or working with a view, the spacious deck adds a complementary flex space to the small footprint home for bigger living. In total, this Net-Zero house measures 1500 sqft and was completed the summer of 2022. 

Lake Samish Lookout was built using our standard TC Legend envelope and mechanical systems but with Fujitsu 18RL heat pump with one head on each floor. On the Southwest sloping metal roof, sits an 8.1kW photovoltaic array, allowing the house to produce an excess of electricity to power both the house and an electric vehicle, qualifying the house as a Net-Positive home. The aesthetic wooden arbor in the northeast corner of the house coveys the roof’s stormwater to an unusual up-slope infiltration trench required by the site topography. 

With a 0.41 air changes per hour, the envelop sealing exceeds Passivehaus standards. We expect the home to receive at least a 4 Star Built Green rating and has received Department of Energy’s Zero Energy Ready Home rating, Energy Star certification and EPA’s Indoor AirPLUS certification. 

Lead carpenter Jeff did a superb job managing the construction on this cozy abode, with photographer John Trax commenting that this was the cleanest construction site he has ever seen. On site just about every day for the last 2 months of the build, Jeff made sure the house was finished to the highest standards!

Tree-View House

Tree-View House

Sitting nestled in the trees with beautiful green views out of every window, this house really lives up to its name—Tree-View House. Both clients and designer Jake did a superb job ensuring the color of the forest framed the main living spaces through the thoughtfully placed windows and use of neutral-colored finishes, making you really feel at one with the surrounding ecosystem. 

As a family of 5 with a need for both play and work, Tree-View was designed separating the children’s space from the parent’s space with 3 bedrooms and a wet bar on the lower floor and a master suite plus office on the main living floor. The lower floor suite and wet bar were also designed with dual purpose, as they can be turned into a mother-in-law suite in the future. The front entrance also features a large wooden deck at street level, allowing the main floor to be aging-in-place accessible. Additionally, the deck is a great way for the family to engage with the community and can double as a play area along with the spacious driveway. In total, the house is 2,116 square feet with 4 bedrooms and 3.5 bathrooms. 

Tree-View is built using our tried-and-true envelope and mechanical systems: 6.5” structural insulated panels (SIPs) walls, 10.25” SIPs roof, 4” R20 foam under the slab, R24 insulated concrete forms (ICF’s), Chilltrix CX34 heatpump with (1) fancoil unit, Fantech HERO 250H HRV with comfopost heat/ cool delivery, Vinyltek triple pane windows and Thermatru front door.

Obtaining a 0.56 air changes per hour envelop seal, this house exceeds the Passivehaus standard. Tree-View is also expected to receive a 5 Star Built Green rating, along with Department of Energy’s Zero Energy Ready Home rating, Energy Star certification and EPA’s Indoor AirPLUS certification.

As always, indoor air quality (IAQ) is of utmost importance for TC Legend and our clients and Tree-View is no exception. With a top-quality heat recovery ventilator (HRV), humidity & CO2 sensors, HEPA filters, Awair IAQ monitor, and GreenGuard Gold cork flooring this house was built for clean air. Unfortunately, after about 2 months post-move-in, the surrounding cottonwood trees took an unexpected toll on the house. The massive amount of cottonwood fluff clogged the HRV intake and started cutting off the houses supply of fresh air. Thankfully, the Awair IAQ monitor immediately alerted the clients of the decreasing IAQ, allowing them to reach out to our team who swiftly acted and resolved the issue. Now all parties know to clean the intake regularly during peak cottonwood season! 

The clients also opted for upgraded Kasa Smart light switches which connect to their phones and can be voice commanded by use of the central smart home device. According to their feedback, this has been a huge success and is incredibly helpful. Thus, further proving this smart home is truly the way of the future! 

Forest Hill House

Forest Hill House

The Forest Hill house was commissioned by a night-shift worker with a love of house plants & the land upon which he was raised. The lot, bequeathed by grandma, faces due south with a big sky view, interrupted only by a distant fir; ideal for passive solar harvest, active photovoltaic (PV) harvest, and vegetable harvest!

Built over the winter of 2020/ 2021, Jeff tells me the build was all straightforward, except grinding down the interior slab-on-grade after the stick-frame walls were built. The grinder is a frustratingly twitchy machine, time consuming, and no one’s favorite job. The result however is a beautiful concrete floor with the aggregate cut-through, showing patina from the bull-float & the cream in the concrete. This floor will endure through many years of very hard wear.

Equally durable materials are used to clad the SIP roof & walls; NuDura metal roofing & Hardie fiber-cement lap siding combine to protect the insulating SIPs foam panels. The siding was hung in-house by TC and the fellas did a fabulous job of precisely stacking the board-joints, setting up a very pleasing pattern in the siding.

To clad the small 6” ICF (Insulated concrete form) upstand, TC uses colored 26 gauge metal to protect the insulating foam from impact & abrasion.

The highly insulated energy-shell enables this home to be heated with 12Btu/ hour (max) Fujitsu minisplit. This is an all-electric, net zero house, ready for the future. Including the coming storms….

Battery power is a hot topic these days, with grid managers planning for greater grid efficiency by storing off-peak grid surplus in privately owned battery systems.

TC Installed the 5Kw LG lithium-ion house battery on the exterior north wall. Integrated with the PV, the battery allows the PV produced electricity to be stored, ensuring this all-electric house works even when the power goes down.

Neos House

Neos House

The Neos house is a 4 bedroom family house. 2614 square feet. Completed in spring 2021.

Designed as a multi-generational home with one full bathroom & one full bedroom on the 1st floor, if the piano-room & the rec-room were enclosed with walls we’d have a 7-bedroom home. Enough for a substantial family to live together.

Pointing south, the view looks towards the huge garden.

The garden spills into the dining area through sliding doors. The folks who commissioned this home are gardeners, with kids, who will be drawn towards the natural world as a way to thrive.

The weather briefly nips at you as you walk from the front door to the garage under the covered walkway, creating a connection with the day’s weather and the world outside the energy-shell.

The SIPs installation was subcontracted because this is a Bellevue job & the TC crew have northern families & want to be home at night if possible. Issac taught a Peruvian framing crew how to sling the SIPs and the job ran fast & smoothly using advanced SIPs details required by the Bellevue jurisdiction.

Despite one design mistake (the mechanicals are in the unheated garage), this house is an exercise in textbook design for cost & energy performance.

The client did a stellar job of following design advice & the crew lovingly built the house, sealing the envelope to 0.6 air changes per hour, Passivehaus standard. The result is an economical house that has won a Department of Energy Grand Prize, attained 5-star Build Green certification and is certified Net Zero.

The envelope & mechanical systems are all drawn from the 2020 TC system: 6.5” walls, 10.25” SIP roof, 4” R20 foam under the slab, R24 ICF’s, Chilltrix CX34 heatpump with (1) fancoil upstairs, Zehnder 350 HRV with comfopost heat/ cool delivery. Vinyltek triple pane windows & Thermatru front door.

All the stormwater from the roof is infiltrated back into the onsite soils via a huge infiltration trench. Additionally, the excavation soils all remained onsite to reduce soils trucking. The clients took responsibility for seeding the exposed construction soils, choosing to plant a complex cover crop in place of the usual grass. The cover crop can be tilled back into the soils to impart nitrogen & other nutrients when a new planting regime is decided upon.

The house in a garden is a traditional family way of life and TC is proud to have built a modern, dense & flexible version of this ideal, updated to make all its own power to address the demands of the climate-change world.